Säkerhetsskydd – din första försvarslinje mot allvarliga hot

Att skydda sin verksamhet mot säkerhetshot är en central del av ett ansvarsfullt arbetsgivarskap. För verksamhetsutövare inom säkerhetskänsliga verksamheter är det särskilt viktigt att identifiera och hantera risker som kan påverka Sveriges säkerhet. Säkerhetsskydd handlar om att förhindra att skyddsvärd information eller kritiska funktioner utsätts för allvarliga hot som kan skada verksamheten eller samhället i stort. Kravet på säkerhetsskydd utgår från säkerhetsskyddslagen (2018:585), som reglerar hur verksamheter med säkerhetskänslig verksamhet ska skydda sig mot säkerhetshot.

Arbetsrätt

Vad är säkerhetsskydd?

Säkerhetsskydd omfattar de åtgärder som syftar till att skydda verksamheter från hot mot Sveriges säkerhet. Detta innefattar skydd av information, personal och fysiska tillgångar. Säkerhetsskydd regleras av säkerhetsskyddslagen och ställer krav på verksamhetsutövare inom säkerhetskänsliga verksamheter att identifiera och hantera säkerhetshot.

 

De tre huvuddelarna i säkerhetsskydd

  1. Informationssäkerhet – skydda information från obehörig åtkomst, förlust eller manipulering genom exempelvis kryptering och behörighetskontroller.
  2. Fysisk säkerhet – skydda lokaler, utrustning och kritiska funktioner mot intrång, skadegörelse och sabotage genom låssystem, passagekontroller och kameraövervakning.
  3. Personalsäkerhet – säkerställa att personer med tillträde till säkerhetskänslig verksamhet är lämpliga och pålitliga genom säkerhetsprövningar.

 

Verksamhetsutövarens ansvar

Som verksamhetsutövare inom en säkerhetskänslig verksamhet har du en skyldighet att:

  • Genomföra en säkerhetsskyddsanalys för att identifiera skyddsvärd information och verksamhet.
  • Implementera och följa de säkerhetsskyddskrav som fastställs av myndigheter.
  • Utbilda personalen i säkerhetsskydd och skapa en säkerhetsmedveten kultur.
  • Genomföra säkerhetsprövningar av personer som deltar i den säkerhetskänsliga verksamheten. Verksamhetsutövaren ansvarar för att säkerhetsprövningen dokumenteras och att uppföljning sker vid behov.

 

Viktiga Steg för att Stärka Säkerhetsskyddet

  1. Identifiera skyddsvärda objekt – kartlägg vilka delar av verksamheten som är särskilt skyddsvärda.
  2. Genomför en säkerhetsskyddsanalys – bedöm hot, risker och sårbarheter.
  3. Utforma och implementera säkerhetsskyddsåtgärder – anpassa skyddet efter verksamhetens behov.
  4. Utbilda Personal – skapa förståelse och medvetenhet kring säkerhetsskyddsfrågor.
  5. Följa upp och uppdatera säkerhetsskyddet – granska och anpassa säkerhetsåtgärderna regelbundet.

 

Sammanfattning

Säkerhetsskydd är avgörande för att skydda både verksamheten och samtliga anställda inom säkerhetskänsliga verksamheter. Som verksamhetsutövare är viktigt att proaktivt identifiera och hantera risker för att uppfylla säkerhetsskyddslagens krav och undvika en potentiell sanktionsavgift.

Om du vill ha mer information eller hjälp med säkerhetsskyddsfrågor, tveka inte att kontakta oss!

Hur kan vi hjälpa dig? ​

All vår personal på Arbetsrättsbyrån MBL 11 omfattas tystnadsplikt rörande bland annat ditt företag när du är i kontakt med oss.

Andra Guider

Arbetsrätt

Vi har samlat på oss en enorm mängd erfarenhet gällande anställningsavtal. Dels i vårt förebyggande arbete till våra fasta kunder och dels genom våra över 50 arbetsrättsliga domstolstvister som ofta även innehåller problem gällande anställningsavtalet

HR

Med hjälp av en personalhandbok kan du minimera riskerna att personalen gör fel. Säkerställa att alla vet mål och riktning i verksamheten, tydliggöra rättigheter och skyldigheter i anställningen.

HR

Extremism kan ta många olika skepnader och uttryck, varför det inte går att ge ett enhetligt svar på hur vi ur ett arbetsrättsligt perspektiv ska se på extremism. En adekvat definition av extremism skulle i detta sammanhang kunna vara: en extrem åskådning, ståndpunkt eller rörelse som anses avvika kraftigt från samhällets befintliga normer.