Pensionsåldern som försvann

Om vi i genomsnitt lever längre framöver så kommer åldern för tidigaste uttag av allmän pension att höjas och följa medellivslängdens utveckling. Med anledning av detta så har staten infört riktålder för pensionen och gjort en del förändringar i lagen om anställningsskydd.

Arbetsrätt

Beslutat är att från 2020 är lägsta åldern för att ta ut allmän pension 62 år som höjs till 63 år 2023. Beslutat är att ny LAS ålder från 2020 är 68 år och höjs till 69 år 2023. LAS åldern är den ålder som en anställd har rätt att kvarstå i anställning. Därefter kommer sannolikt åldern för tidigaste uttag och den så kallade LAS åldern att kopplas samman med en riktåldersberäkning som bygger på vår medellivslängd. Tänk på att det i kollektivavtalen kan finnas andra regleringar som gäller under övergångsperioden.

De viktigaste förändringarna i Lagen om anställningsskydd

  • Uppnådd pensionsålder är numera sakliggrund för uppsägning.
  • Underrättelse ska ges till den anställde och facket ska varslas. Detta innebär att det skulle kunna bli en överläggning om frågan.
  • Det är alltid en månadsuppsägningstid som gäller om inte den anställde och företaget enats om annat.
  • Den uppsagda saknar turordningsrätt och företrädesrätt till återanställning.

Vilka konsekvenser kan detta få och bra att tänka på.

Rent generellt så kan man tänka sig att anställa personer som uppnått pensionsåldern blir väldigt bekymmersfritt för företagen. Skulle det inte fungera så är det knappt lönt att avskeda och att hitta på särlösningar vad gäller anställningsformer känns också som överkurs. Hanteringen kommer nog att bli lite som vid provanställning, dvs fungerar det inte så bara avslutar företaget anställningen med 1 månadsuppsägningstid.

Hur kan vi hjälpa dig? ​

All vår personal på Arbetsrättsbyrån MBL 11 omfattas tystnadsplikt rörande bland annat ditt företag när du är i kontakt med oss.

Andra Guider

Arbetsrätt

Vi har samlat på oss en enorm mängd erfarenhet gällande anställningsavtal. Dels i vårt förebyggande arbete till våra fasta kunder och dels genom våra över 50 arbetsrättsliga domstolstvister som ofta även innehåller problem gällande anställningsavtalet

Arbetsrätt

Att skydda sin verksamhet mot säkerhetshot är en central del av ett ansvarsfullt arbetsgivarskap. För verksamhetsutövare inom säkerhetskänsliga verksamheter är det särskilt viktigt att identifiera och hantera risker som kan påverka Sveriges säkerhet. Säkerhetsskydd handlar om att förhindra att skyddsvärd information eller kritiska funktioner utsätts för allvarliga hot som kan skada verksamheten eller samhället i stort. Kravet på säkerhetsskydd utgår från säkerhetsskyddslagen (2018:585), som reglerar hur verksamheter med säkerhetskänslig verksamhet ska skydda sig mot säkerhetshot.

HR

Med hjälp av en personalhandbok kan du minimera riskerna att personalen gör fel. Säkerställa att alla vet mål och riktning i verksamheten, tydliggöra rättigheter och skyldigheter i anställningen.