Hur uppstår anställningsavtalet och vad påverkar dess innehåll?

Ett anställningsförhållande uppkommer så snart ett avtal om arbete har träffats. Anställningsavtalet kan vara såväl muntligt som skriftligt. Det är bara en fråga om att senare kunna bevisa vad den anställde och företaget var överens om. Presumtionen i Lagen om anställningsskydd är att om inget annat är avtalat utgår man från att det är en tillsvidaretjänst avtalet gäller.

Arbetsrätt

Utgångspunkten är att avtalsfrihet råder. Det betyder att är väl båda överens så har man ett giltigt avtal och avtalet kan inte ensidigt ändras av varken den anställde eller företaget.

Parternas avtalsrätt begränsas av lagstiftning, främst Lagen om anställningsskydd men åtminstone ytterligare 20 arbetsrättsliga lagar. Exempelvis kan man inte avtala om endast 10 dagars semester, 80 timmars arbetsvecka eller att ingen uppsägningstid gäller för anställningen.

Anställningsvillkoren är inte statiska

Villkor i anställningsavtalet påverkas och förändras av hur parterna i avtalet beter sig och vad som gäller på arbetsplatsen. Är det fasta arbetstider? Tillåts hemarbete? Ersättning som tidigare betalats ut, varför ska det inte fortsätta? Nya arbetsuppgifter kommer till och gamla försvinner. Det här får till effekt att anställningsavtalet förändras under anställningen.

Några skall krav rörande skriftlig information

Om anställningen är längre än 3 veckor, och senast en månad efter det att arbetet börjat, ska arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetstagaren. Informationen ska lämnas om väsentliga villkor för anställningen.

Annat som kan vara bra att avtala om

För många anställda så finns det också kollektivavtal som påverkar villkoren för anställningen. Eftersom vi har cirka 700 centrala kollektivavtal och ett antal lokala avtal så gäller det att veta om och i så fall vilket avtal som gäller. Många arbetsgivare har också tagit fram en personalhandbok som vanligtvis beskriver rutiner och policys på arbetsplatsen. Det kan inför varje anställning vara klokt att ta en timmes rådgivning för att bestämma vilka villkor som är lämpliga att reglera i anställningsavtalet för just denna person eller befattning.

Andra Guider

Arbetsrätt

Vi har samlat på oss en enorm mängd erfarenhet gällande anställningsavtal. Dels i vårt förebyggande arbete till våra fasta kunder och dels genom våra över 50 arbetsrättsliga domstolstvister som ofta även innehåller problem gällande anställningsavtalet

Arbetsrätt

Att skydda sin verksamhet mot säkerhetshot är en central del av ett ansvarsfullt arbetsgivarskap. För verksamhetsutövare inom säkerhetskänsliga verksamheter är det särskilt viktigt att identifiera och hantera risker som kan påverka Sveriges säkerhet. Säkerhetsskydd handlar om att förhindra att skyddsvärd information eller kritiska funktioner utsätts för allvarliga hot som kan skada verksamheten eller samhället i stort. Kravet på säkerhetsskydd utgår från säkerhetsskyddslagen (2018:585), som reglerar hur verksamheter med säkerhetskänslig verksamhet ska skydda sig mot säkerhetshot.

HR

Med hjälp av en personalhandbok kan du minimera riskerna att personalen gör fel. Säkerställa att alla vet mål och riktning i verksamheten, tydliggöra rättigheter och skyldigheter i anställningen.