Vanliga misstag i anställningsavtal vi sett som du kan undvika

Vi har samlat på oss en enorm mängd erfarenhet gällande anställningsavtal. Dels i vårt förebyggande arbete till våra fasta kunder och dels genom våra över 50 arbetsrättsliga domstolstvister som ofta även innehåller problem gällande anställningsavtalet

Arbetsrätt

Grundläggande frågor att tänka på.

Generellt så är det viktigt att tänka på att på grund av bevisbördan och tvingande regler vid oenighet så ska ett anställningsavtal vara skriftligt. Det är också viktigt att avtalet går att fullfölja och är giltigt, det vill säga inte hänvisa till lagar eller kollektivavtal som inte gäller.

Vanligaste misstagen.

Att tänka “jag har inte tid att skriva ett anställningsavtal” innan en anställning påbörjas eller att tänka att man som arbetsgivare är “fri” utan avtal kan bli mycket problematiskt. Problemen uppstår vid oenighet om vad

som gäller för anställningen eller om det skulle uppstå en arbetsrättslig tvist. Vid en tvist används alla fel som kan hittas.

Några av de allvarligaste konsekvenserna som uppstår är att är “inget avtalat” så är anställningen en tillsvidareanställning på heltid. Av mindre vikt är att det också kan uppstå oklarheter kring lönevillkor, arbetstider, förmåner med mera.

Att hänvisa till lagar eller avtal som arbetsgivaren inte kan följa är också mycket vanligt. Problemet uppstår vid användande av mallar från internet, gamla mallar, eller i en iver att framstå som god arbetsgivare. Exempelvis när man fyller i ett tillämpligt kollektivavtal i en mall utan att omfattas av just det avtalet eller inget alls.

De allvarligaste konsekvenserna som uppstår är att du som arbetsgivare riskerar att bryta mot lagar som gäller för verksamheten. Det kan vara arbetstidsregler, anställningsformer mm. Att bryta mot arbetstidslagen kostar 588 kr per timme så totalsumman kan bli hög. Det samma gäller om användandet av anställningsmallar som inte är giltiga för din verksamhet innebär brott mot LAS.

Vilket lands lag gäller och var ska tvister avgöras?

Frågan känns kanske konstig och udda men den är mycket vanligare än man kan tro. Enligt vår erfarenhet var det inte konstigt att svenska arbetsgivare och arbetstagare utgick från att svenska regler och kollektivavtal skulle gälla när personal var utskickade till andra länder. Denna syn pågick parallellt med att det var helt självklart för oss i Sverige att Polska byggarbetare skulle tillämpa svensk lag och svenska kollektivavtal när de var här. Frågan har nu ändrat karaktär till följd av Corona som ledde till hemarbete, som ledde till sommarstugearbete, som ledde till arbete i sommarstugan i Italien, som ledde till arbete lite varsomhelst.

Frågan uppkommer också då och då när utländska företag har en mindre verksamhet i Sverige, kanske ett fåtal specialister eller säljare.

Om vi håller oss inom EU så är utgångspunkten att det är det lands lag som gäller där arbetstagaren huvudsakligen arbetar och att arbetstagaren kan välja att stämma sin arbetsgivare i det land det finns verksamhet eller där arbetstagaren har sin hemvist. Två nyckelord som inte är lätta att reda ut är huvudsakligen arbetar och hemvist, ett ämne för min första uppsats jag skrev som student.

Sist men av stor vikt.

När anställningsavtal ingås är parterna som huvudregel på mycket god fot med varandra och det kan vara bra att reda ut en del känsliga frågor i detta stadie. Varje verksamhet och befattning är unik. Passa på att reglera sådant som minimerar risker för verksamheten, stödjer er verksamhetsidé och använd lagkraven även till verksamhetens fördel.

Hur kan vi hjälpa dig? ​

All vår personal på Arbetsrättsbyrån MBL 11 omfattas tystnadsplikt rörande bland annat ditt företag när du är i kontakt med oss.

Andra Guider

Arbetsrätt

Att skydda sin verksamhet mot säkerhetshot är en central del av ett ansvarsfullt arbetsgivarskap. För verksamhetsutövare inom säkerhetskänsliga verksamheter är det särskilt viktigt att identifiera och hantera risker som kan påverka Sveriges säkerhet. Säkerhetsskydd handlar om att förhindra att skyddsvärd information eller kritiska funktioner utsätts för allvarliga hot som kan skada verksamheten eller samhället i stort. Kravet på säkerhetsskydd utgår från säkerhetsskyddslagen (2018:585), som reglerar hur verksamheter med säkerhetskänslig verksamhet ska skydda sig mot säkerhetshot.

HR

Med hjälp av en personalhandbok kan du minimera riskerna att personalen gör fel. Säkerställa att alla vet mål och riktning i verksamheten, tydliggöra rättigheter och skyldigheter i anställningen.

HR

Extremism kan ta många olika skepnader och uttryck, varför det inte går att ge ett enhetligt svar på hur vi ur ett arbetsrättsligt perspektiv ska se på extremism. En adekvat definition av extremism skulle i detta sammanhang kunna vara: en extrem åskådning, ståndpunkt eller rörelse som anses avvika kraftigt från samhällets befintliga normer.